TOPlist
Sledujte nás:

jak snížit množství sacharidů?

Zpět
Autor: Clarisa
Počet členů: 357
Založeno: 17. 02. 2011

Ahoj, tak se už měsíc snažím plnit jídlokoučink, ale stále se mi nedaří snížit množství sacharidů, aniž bych současně nesnížila celkovou kalorickou hodnotu. Mám doporučeno jen 117g, ale pořád se pohybuji kolem 180g při kalorické hodnotě 5000kJ. Čím ty sacharidy nahrazujete?

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

20. 08. 2015 09:10

děkuji za fundované komentáře - jinak problematika glykemického indexu je rozebrána podrobně v knize Hubneme s rozumem v praxi - glykemická kuchařka viz pomůcky stobu

11. 08. 2015 15:24

Pečivo nemusí být chemické, stačí si péct doma, ať už v domácí pekárně nebo třeba bagety v troubě. Ovoce je trochu zrádné - pokud obsahuje glukózu, rychle vyletí glykemie a pak u zdravých lidí rychle klesne, pak je hlad ještě větší než před konzumací. Pokud obsahuje fruktózu, pak se zpracovává jiným způsobem v játrech a při větší konzumaci se ukládá jako tuk. Z komplexních sacharidů, mezi které patří škrob obsažený v mouce, se cukry uvolňují pomaleji, takže glykemie nevyletí tak prodce jako po požití jednoduchých cukrů.

11. 08. 2015 06:52

Takže místo přírodního ovoce je lepší cpát se chemickým pečivem? :-)

09. 08. 2015 15:53

Jak snížit množství sacharidů? Jednoduše - jako přílohu brambory, ke každému hlavnímu jídlu kopec zeleniny, teď v létě okurky, rajčata, papriky, v zimě salát ze syrového zelí, jemně nastrouhané mrkve a cibule. Značně omezit konzumaci ovoce, vynechat džemy, sušenky, čokoládu, určitě ale nevynechávat pečivo.

09. 08. 2015 07:01

Napište komentář...

20. 07. 2015 21:59

Taky jsem se snažila snížit sacharidy, ale bohužel mi to moc nejde.

03. 07. 2015 20:10

sacharidy odbourávám jídlem bez příloh (doplňuji zeleninou) a snídám knäckebrot, občas mi spíš chybí a to rovná ovocné pivko:) Já měla problém s příjmem bílkovin. To řeší kuřecí a krůtí maso, krůtí šunka a tvrdý sýr do 20procent tuku. Překvapením pro mně byly olomoucké tvarůžky, které jsou plné bílkovin bez tuků. Zeleninový limit tradičně plním jen díky melounům, které můžu ve větším množství:)). Piju jen vodu s citronem, neochucenou a v práci jemně perlivou. Za odměnu čaj s citronem a lžičkou medu, když sacharydy chybí, pokud jich mám dost, tak bez medíku.

22. 06. 2015 20:57

Ahoj,
sacharidy byly i můj problém a díky jídlokoučinku jsem zjistila, že musím omezit, ne-li vynechat některé nápoje, včetně kávy z automatu a ochuceného nealkoholického piva, o normálním pivu nemluvě. Dopřeju si jen 1/4 l domácího moštu denně, jinak piju jen neslazený čaj a kávu. Pozor na náhražku kávy Caro, je vyrobena z obilí a má mnohem víc energie než klasická instatní káva.

13. 06. 2015 08:51

Tak jsem o 2.2 kg lehčí dle plánu a jdu dál. Teď vidím, resp. Diky těmto stránkám je vidět, jak jsem to s cukrem přeháněla. I doma už si všimli složení ledničky. A dokonce mají radost.

05. 06. 2015 22:41

Je to tak ... Včera jsem snědla zeleniny více, téměř vše svítilo zeleně. Dnes jsem zeleninu podcenila a rázem sacharidy hop nahoru ... Včera jsem se cítila před spaním více v pohodě. To dám, zase zítra přidám zeleninku, chci ... .

09. 10. 2014 23:51

gratuluji všem, kteří přijali zeleninu za svou a mají ji jakou součást téměř každého denního chodu

26. 04. 2014 09:21

Katerina007: Jsi naprosto dokonalá :-))) Krabičkuju jako Ty a hlavně důsledně plánuju! Zeleninu mám téměř ke každému jídlu a semaforky jsou OK. Hlavně mně nesužuje hlad a chutě a váha jde dolů. Pravda, teď po velikonocích jsem ráda, že jsem uhájila dosažené pozice, ale i to k životu patří.

25. 04. 2014 13:12

peču si sama pečivo, dělám i těstoviny, rýži téměř nejím a když tak natural. Konečně jsem se naučila dělat jídelníček na týden. Ráno si narvu do koučinku co budu jíst a vidím co přidat, co ubrat nebo jídlo v rámci týdne prohodím. Pak to naházím do krabiček a mám na celý den až na večeři vystaráno. Večeři si už zvládnu připravit večer, tu nemusím mít v krabičce. Dost jsem i ušetřila na nákupech, když necourám pro každou zapomenutou surovinu do obchodu.

27. 02. 2014 15:28

Přešně tak.. taky nevím co s tím :/

14. 02. 2014 18:34

Fakt je, že zelenina dělá divy. Jím ji téměř ke každému jídlu.Ke snídani a večeři syrovou, k obědu si ji dusím taky téměř ke všemu a sacharidy jsou pod kontrolou, protože si tím pádem dám menší porci pečiva i přílohy a nemám hlad. Souhlasím, že dobré je, si jídlo plánovat předem, ono to jde a semaforky se nečervenají:-).

14. 02. 2014 13:20

taky jsem zápasila se sacharidy. Teď už se mi hezky zelenají. Stačí jíst bílé mléčné výrobky (nikdy bych nevěřila, kolik sacharidů je v sladkých) a ubrat na přílohách. Klidně si dám i loupák k snídani a vejdu se.

12. 02. 2014 19:13

občas stačí někde pár gramů ubrat a nahradit větší porcí zeleniny a v pohodě se do sacharidů vejdu, chce to plánovat jídelníček dopředu

12. 02. 2014 18:30

Quick... já to četla, jenže těstoviny a rýži jím každé tak třikrát do roka, tortilly a arabské chleby vůbec ne, takže nemám moc co nahrazovat... a stejně se do sacharidů nevejdu. Na to, co popisujete, bych "pošla hlady"...
Já s tím teda nemám až tak extra velký problém. Před pár lety jsem přišla o jednu ledvinu, takže to s bílkovinami zas tak moc přehánět nemůžu - "podstav" bílkovin a "nadstav" sacharidů oproti nastavenému je pro mě vlastně žádoucí... ale kdybych se do toho vejít fakt chtěla, tak bych to velmi těžko zvládla.

12. 02. 2014 13:23

taky mám každý den na snídani a večeři 50g celozrnného pečiva, někdy ráno vločkovou kaši, na oběd vždy přílohu - brambor, kuskus, těstoviny, rýži... a dolaďuji svačinama... většinou se mi vše zelená, kromě safa ta je občas žlutá a co se teda těžce červená je pohyb.... ten jsem zatím nezařadila... jedu 7 týden a mám rovných 7 kg dole... jídelníček si sestavuji dopředu podle potravin, které mám doma a až všechno sním pak teprve nakupuji ... baví mě to baví a 100% to funguje!!!

12. 02. 2014 00:10

Veselinek - pečivo se nemusí vynechávat, ani by to nebylo dlouhodobě k vydržení, ale musí se nad tím, co člověk sní přemýšlet. Je dost rozdíl, jestli sním např. 50 g Bebe sušenek, které mají v sobě tolik sacharidů, že to pokryje můj příjem sacharidů na snídani, nebo když ty sacharidy vyskládám z chleba a zeleniny. A o tom to je, používat hlavu nejen k tomu, aby se do ní, s prominutím, jen tlačilo jídlo...

11. 02. 2014 21:37

Takže cože: vynechat pečivo, přílohy jen s malým GI, a to určitě není ovoce a místo všeho jen zeleninu, a může být i sladká, jak píše Martin h-h. Změnit své naučené chutě.

11. 02. 2014 21:31

Ifcox, čtěte ještě jednou - nahradit rýži, těstoviny, tortily, arabské chleby vařenými bramborami, ty mají ve 100 g pouhých 18 g cukrů a 350 kJ. V každém jídle se snažte nahradit část příloh nebo pečiva čerstvou zeleninou, objem je větší, kalorická hodnota menší i menší obsah cukrů. Na snídani a večeři mívám 50 g chleba + 100-150 g zeleniny (rajče, okurka, paprika), k obědu vařené brambory (cca 150 g), maso a ted v zimě salát ze syrového zelí s mrkví, cibulí, červenou paprikou, ochucený vinným octem a trochou slunečnicového oleje(cca 150 g). Dopoledne jedno jablko (100 g), odpoledne půl bagety (cca 25 g), plátek šunky nebo sýra.

11. 02. 2014 20:51

Quick - no, dobrý... ale chybí tam to "bé". Jasně že člověk ví, co omezit, aby neměl moc sacharidů... ale problém je, co teda místo toho...

11. 02. 2014 20:14

quick: naprostý souhlas, po pár dnech by každý měl vědět, kolik asi ty "jeho" potraviny mají. Pečivo nebo chleba mám denně, ale i mrkev se musí s mírou a jablko jen jedno atd.

11. 02. 2014 16:49

Holky, bez urážky, ale nechápu, co je za problém. Já jsem musela ze dne na den omezit příjem sacharidů - diagnostikovali mi cukrovku a teď mám spíš problém se dostat alespoň na oranžovou - .To chce omezit ne pečivo, ale jíst méně ovoce, místo rýže a knedlíků brambory, omezit takové ty tortily, arabské chleby, těstoviny a myslet na to, že do sacharidů se počítají i ty přijaté ze zeleniny a ovoce.

11. 02. 2014 14:10

sacharidy mívám snad denně hodně nad normu :(

11. 02. 2014 13:30

Jo ty prokleté sacharidy jsou fakt oříšek, a to se vždy tak snažím - ne pečivo, ne tamto, tamto, a ono tam stejně je:D

21. 01. 2014 18:04

Já mám takřka denně problém se vejít do limitu s bílkovinami a naopak na mě smutně (žlutě) koukají tuky. Když chci tuky vylepšit použitím olivového oleje nebo ořechů, zpravidla dost vyletí nahoru celkový energ. příjem. Je to pro mě zatím docela hlavolam, jak tomu najít rovnováhu. Se sacharidy se vejdu, pokud si odpustím jakékoli sladké varianty typu: tvaroh, jogurt, kysané podmáslí, zákys - to všechno miluju, ale teď v redukční fázi budu muset upřednostnit ty meslazené formy Natur. Občas si dám Ovofit, chutná mi třešňový a ananasový.

08. 01. 2014 22:54

pečivo si k snídani dejte, k oběd menší pířlohu a k večeři také pečivo nebo menší přílohu - zhruiba to vychází na 3 sacharidové porce pečiva (50 g) nebo přílohy - při "nejpřísnějším" hubnutí, které bynemělo trvat déle než 3 měsíce - pokud jste byla zvyklá jíst daleko více sacharidů, tak vám hned nemusí semaforek svítit zeleně.

08. 01. 2014 21:20

Mmarch, já pečivo snídám i večeřím. Dokonce, když nemám tmavé, tak si klidně dám bílý rohlík, k tomu tvarůžky, nebo bílkovou omeletu, lučinu linii a zeleninu.

08. 01. 2014 18:23

Mmarch, co je na pečivu "nezdravého"? Samozřejmě nemyslím koláčky, croisanty, koblihy, donuty, ale normální běžné pečivo,z něčeho sacharidy získat musíte...Na večeři míváme cottage, šunku, tvarohovou pomazánku, k tomu chleba, zeleninu (rajče, okurku, papriku).

08. 01. 2014 11:48

Poraďte mi, prosím, čím nahradit pečivo? přece si nedám na snídani jen plátek sýra a rajče, ale co místo toho nezdravého pečiva, jím hodně ovesné kaše, ale taky je nemůžu každý den a co na večeři, aby bylo dostatek bílkovin a ne sacharidy a aby to nebylo vařené jídlo, opravdu nestíhám vařit dvě jídla na den.

07. 01. 2014 23:56

Doporučuji vám návštěvu semináře 26. ledna - kde bude hodně řeč hlavně o rostlinných bílkovinách - tak tam můžete získat inspirace, jak si rozšířit jídelníček

07. 01. 2014 20:45

Já mám nejčastěji rozsvícený semaforek na bílkoviny. Jako vegetarián je to normální, ale je pravda, že mám tendenci to kompenzovat sacharidy, tuků se tak nějak podvědomě bojím.

07. 12. 2013 17:15

Hlavně z rafinovaného cukru budete časem více nemocen než z mrkvičky a program se vás snaží vést k správnému poměru živin, a ten bohužel pohou syrovou zeleninou nemůžete docílit.

03. 12. 2013 06:31

Z rafinovaného cukru přiberu určitě rychleji než ze syrové mrkvičky taková je moje myšlenka :-)

02. 12. 2013 16:18

To Martin - tělu je celkem jedno, z čeho získá cukr, jestli z čokolády, pečiva, zeleniny, dalo by se říct "cukr jak cukr", jen je rozdíl, jak rychle ten cukr z dané potraviny přejde do krve (glykemický index). Pokud si to neumíte dopočítat, aby vám to vycházelo, není chyba na straně programu...No a koneckonců, proč vlastně ten program využíváte, když se vám zdá špatný? Vždyť se web hemží reklamami na výživové poradenství, třeba byste našel něco lepšího ;).

01. 12. 2013 21:58

Mám nastaveno na 5500kj a sacharidy na 40% tj.129,4mg a nedělá mi problém být v zelené. Odrážím se od jednoho velkého sacharidového jídla - buď oběd nebo snídani, a potom doplním večeří a zbytek svačiny, tzn pokud si dám k obědu těstoviny, k snídani si dám třeba strouhané jablko s mrkví, mandle a med, k večeři bílkoviny se zeleninou bez přílohy. Když si dám k snídani ov.vločky s čokoládou, k obědu si dám třeba tresku s cuketou a sýrem. Svačinami dorovnávám příjem S-T-B, zpravidla dopoledne ovoce, odpoledne tvaroh. Je to jednoduché.

01. 12. 2013 13:23

A co když jím jenom syrovou zeleninu a stejně mi svítí červené plus? Sebekoučink tohle vůbec nerozlišuje přitom ze "sladké" zeleniny je nemožné přibrat :)

30. 11. 2013 18:37

k zdenine - ano naše heslo je pomalu, ale jistě, tak nemusí být hned zeleno, ke kahune . mnohozrnný chléb znamená že není jen z pšenice, ale i z jiného obilí - ale neříká to nic o celozrnnosti

27. 11. 2013 20:39

Já nahradila pečivo knackbrotem nebo mnohozrnným chlebem, jím ho jen k snídani a v množství cca 50g. Nejím moc ovoce, protože to má sacharidů hodně, radši si dám zeleninu a občas ňákou buchtu nebo něco podobnýho, ale to jdou pak sacharidy rychle nahoru.

25. 11. 2013 10:04

semaforky jsou zatím bída, ale to půjde časem :)

20. 11. 2013 09:28

Já pečivo skoro nejím, ze začátku mi chybělo, ale teď jsem si zvykla...Podle mě v něm není nic výživného, co by mému tělu chybělo...vlákninu jím v zelenině a je spousty jiných a kvalitnějších sacharidů než je pečivo. Jednou za čas si ho dám a to mám pak svátek :-) Co se týče tuků...pořád jsem bojovala, ale jak tady někdo píše níže, stačí pár nepražených oříšků a je semafor je zelený...i když se musím přiznat, že dneska mám zelenej zase jen u pitného režimu, výdeje a zeleniny....Je to boj, ale my se přeci bez boje nevzdáme :-)

18. 11. 2013 21:56

držím palce všem bojovníkům se semaforky - ale nesnažte se bojovat zas až tolik - i oranžová je hezká barva

07. 03. 2013 08:30

PerditaX: jsem se normálně polekala, když jsem si přečetloa, že nic nevydrží.... hned mě napadlo, že ti zplesniví, chacháááá, tak to se povedelo, a on při tom na tebe ani nezbyde ;-)

06. 03. 2013 13:54

také občas chleba peču v pekárně. jenže nic nevydrží - hned je pryč ;) přidávám do těsta třeba smaženou cibulku nebo nadrobenou nivu... vzhledem k tomu, že na mne skoro nic nezbyde, tak to příjem příliš nezvýší

06. 03. 2013 10:06

začala jsem střídat chléb žiný, celozrnný a fit s malé soukromé pekárny, nakrájím si slabé plátky a přidám více bílkovin

06. 03. 2013 09:57

vlastovka: jo a máš spočítáno, jakou má takový chlebík energetickou hodnotu a trojpoměr živin? To by mě docela zajímalo a na kolik Kč to tak vyjde?

06. 03. 2013 09:55

vlastovka: a mohla bys tady napsat nějaký osvědčený recept?

06. 03. 2013 09:54

Já si peču chleba doma. Nejdřív jsme ho pekli 2 roky jen tak v troubě a pak jsem koupila kvalitní pekárnu. Pečeme 2x týdně, takže se investice vyplatila. A nepoužíváme hotové směsi, mícháme sami z celozrnné mouky. Bílkoviny zvýším přidáním více vajec a snížením oleje (protože vláčnost nahradí bílek)

Více příspěvků

Naši partneři